Határon túli tevékenység

A Szeged Táncegyüttes hagyományápoló tevékenysége a romániai Temes és Bihar megyében:

A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégióban közel 300.000 magyar ember él román illetve szerb többségű magyar kisebbségi településeken, szórványban. Nincs napi lehetőségük magyar nyelvi és kulturális azonosságuk megélésére. Hiányzik a magyar anyanyelvű kulturális közeg a felnőttek és a gyermekeik számára. A magyar kisebbség gyermekeinek csak közel egyharmada vesz részt magyar anyanyelvi képzésben. A szórványlét, az anyanyelvi oktatás hiánya, a magyar generációs kapcsolatok nemléte miatt a gyermekek szocializációjából hiányzik a magyar azonosságra nevelés. Anyaországi közösségi kultúrára, anyanyelvi támogatásra, közösségi élményekre, szocializációs közegre van szükségük.

A Szeged Táncegyüttes 1999. október elején kapott meghívást a III. Végvári Folklór Fesztiválra. A két napos rendezvény ideje alatt sikerült megismerni a Bánság és ezen belül különösen Temes megye hagyományőrzésének akkori állapotát. Kiderült, hogy ezzel a területtel még addig senki nem foglalkozott behatóan. Úgy a néprajzkutatók, mint a koreográfusok látóköréből kiesett ez a terület. Az igen mostoha körülmények között tevékenykedő együttesek maximálisan rá voltak és vannak utalva a külső szakmai segítségre. Ekkor úgy döntöttünk, hogy másfél-két havonkénti kijárással megpróbáljuk segíteni további munkájukat. Az autentikus táncok és a módszertan tanítása Végváron kezdődött.

Ennek köszönhetően a Szeged Táncegyüttes több meghívást kapott Temes megye különböző településeibe.

A vendégszerepléseknek és a tanításoknak köszönhető, hogy 2000. szeptemberében már 145 résztvevő jelentkezett a végvári találkozóra. A korábbi fesztivál helyett ekkor már továbbképzésről beszélhettünk. Szoros kapcsolat alakult ki Temesvár neves koreográfusaival és néprajzgyűjtőivel. Közös elhatározás alapján néprajzi gyűjtések indultak meg Temes megye különböző falvaiban. A gyűjtések a román szakemberekkel közösen történtek és történnek.

A TEMI Szeged Táncegyüttes által történő hagyományápoló tevékenység az alábbiakból áll:

1. Havi rendszerességű kijárással (szombat, vasárnap) különböző táncrendeket tanítunk be az érdeklődő fiatalok részére. Ez a Bánságban (Temes megye) 350 fő fiatalt jelent, akik egy-egy alkalommal részt vesznek az oktatáson (Települések: Végvár, Detta, Igazfalva, Lugos, Nagycsanád, Pusztakeresztúr, Újszentes, Ótelek, Nagyszentmiklós, Temesvár). Az eddig betanított táncrendek: Dél-alföldi, Szatmári, Széki, Sárközi, Felcsíki, Rábaközi, Lőrincrévi, Kalocsai, Méhkeréki. Ezekből a táncrendekből színpadi koreográfiák is készültek.

2. Kiemelkedő események a Bánsági Magyar Napok. Három nap alatt a felsorolt településeken mindenhol megrendezik a két órás előadást az összes táncos részvételével, ahol számot adhatnak az együttesek gyarapodó tudásukról. Az esemény záró akkordja a Gálaműsor, melyet Temesváron rendeznek meg a Csíky Gergely Színházban vagy az Operában. A rendezvény sorozat kb. 3500 magyar és román közönséget vonz. A 2004. évi rendezvényen Kelemen László úr, a Hagyományok Háza főigazgatója is részt vett, aki nagy elismeréssel szólt a munkánkról.

3. Temesvár város minden évben megrendezi a nemzetközi folklór fesztivált, Szívek Fesztiválja címmel, melyen a bánsági magyar együttesek már három alkalommal vettek részt 25 perces önálló műsorral. Az előadás mindhárom alkalommal nagy sikert aratott, hiszen magyar és román táncok egyaránt helyet kaptak a programban, és egyszerre 60 táncos pár volt a színpadon. A produkció után kb. 3000 néző román és magyar állva tapsolt, és a jelenlévő román koreográfusok kivétel nélkül gratuláltak. A rendezvényeket reggelig tartó táncház követte a temesvári Bartók Béla Líceum udvarán.

4. Az RMDSZ országos tehetségkutató versenyt rendezett a 2004 őszén. Ezen három általunk patronált együttes vett részt: a temesvári Bokréta, a dettai Búzavirág és a végvári Csűrdöngölő. Szinte egymást ütötték ki a versenyben. Az országos döntőn a végvári Csűrdöngölő együttes a bukaresti televízió különdíját kapta. 2005. június 1-3-ig a ROMEXPO magyar pavilonjában többször fellépett, a bukaresti TV stúdiójában egy órás felvétel készült, valamint önálló estet adott a magyar kulturális központban.

5. 2005. június 4-én a Temesvár melletti Gyirokon folklórfesztivál keretében lépett fel az általunk patronált 7 együttes nagy sikerrel.

6. Az eltelt időszak alatt valamennyi együttes szerepelt a TEMI Szeged Táncegyüttes évadzáró és általa rendezett fesztiválokon. Az együttesek vendéglátását a TEMI Szeged Táncegyüttes tagjai és azok családjai vállalták magukra. Legutóbb 2005-ben a Szeged Táncegyüttes 50 éves jubileumának rendezvényeire (június 17-18.) kapott meghívást a végvári Csürdöngölő, a temesvári Bokréta és a hivatásos Temes megyei Bánátu együttes.

7. Mint minden évben 1999 óta, az idén július hónapban is egy hetes tánctáborok megrendezésére került sor melyeken egy alkalommal kb. 150 fiatal vett részt. Az idei helyszínek: Zold, Mezőtelegd és Végvár. Az oktatásban elsődleges szerepet kap a saját terület hagyományainak megismertetése. A gyakorlati oktatást néprajzi, tánctörténeti előadásokkal, archív filmvetítésekkel egészítjük ki. A foglalkozásokat a szakmában elismert oktatók vezetik, népművészek közreműködésével. Kiemelten kezeljük az anyanyelvi kultúra ápolását. A táborban résztvevők a későbbiekben is feltétlenül számíthatnak segítségünkre. A programot színesíti az utolsó este megrendezésre kerülő bemutató foglalkozás és vetélkedő, ahol a résztvevők számot adhatnak tudásukról.

8. Év közben valamennyi együttes különböző rendezvényeken vesz részt. Ezek közül kiemelkedett a választási kampány időszaka. Az RMDSZ vezetői azt nyilatkozták, hogy a legnagyobb magyar közösséget a néptáncosok mozgatják meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy nagyon jó a kapcsolatunk és kiválóan együtt tudunk működni a megye elsőszámú vezetőivel és a román koreográfus kollegákkal.

9. 2003 októberétől a temes megyei tevékenységünk mellett Bihar megyében is elkezdtük a munkát. Találkoztunk a Bihar megyei közgyűlés elnökével és Tőkés László püspök úrral. Egyeztettük elképzeléseinket, és elindult a közös munka a temes megyei minta alapján. Jelenleg közel 500 fiatal vesz részt az oktatásainkon. Befogadó települések: Nagyvárad, Mezőtelegd, Élesd, Magyarremete, Köröstárkány, Pusztaújlak, Pósalaka, Micske, Margita, Biharszentjános, Körösrév.

10. A TEMI Szeged Táncegyüttes mindkét megyében több alkalommal szervezett előadás sorozatot, melynek az utazási költségét pályázati úton szereztük meg. A fent leírt tevékenységet a TEMI Szeged Táncegyüttes 5 szakembere végzi. Az eltelt időszak alatt az oktatók a végzett munkájukért semmilyen anyagi támogatásban nem részesültek. Az utazási költséget Röszke község valamint a Csongrád megyei közgyűlés fedezte.